top of page
IMG_8191-12-2.jpg

Schrijfcursus De reis van de Held

Woensdagochtend van 10.00 - 12.00 uur

Start maart 2025

Heeft ieder verhaal een oerstructuur?

In deze schrijfcursus onderzoeken we twaalf stappen die jouw verhaal verdiept, beter zal laten lopen en optilt. Je werkt in de les, maar ook thuis. 

Leidraad in deze schitterende cursus is het boek De Held met de duizend gezichten (1949) van Joseph Campbell. Joseph Campbell heeft vele mythen, sagen, sprookjes, religies en culturen van over de hele wereld bestudeerd. Hij vergeleek de verhalen en kwam tot de ontdekking dat er steeds een bepaald patroon duidelijk werd. Een held gaat op pad, wordt op de proef gesteld, vervult uitdagende opdrachten en keert terug naar huis om zijn overwinning te vieren. Vertrek, inwijding en terugkeer.

Klinkt eenvoudig toch? Maar, hoe pak je dat aan als schrijver? Hoe komt een verhaallijn tot stand? Welke keuzes laat jij jouw hoofdpersoon maken? Wie of wat bepaalt de loop van jouw verhaal? 

Denk je na dit gelezen te hebben: hier wil ik meer van weten dan is deze cursus voor jou.

Wat gaan we doen?  Thuis lezen we een mooie selectie verhalen uit alle windstreken. Die bespreken we in de les. Met de opgedane kennis en inspiratie schrijf je verder aan je verhaal. Ook krijg je opdrachten, zodat je bepaalde scenes in je verhaal kunt verdiepen.  We lezen voor en krijgen en geven elkaar opbouwende feedback. Thuis schrijf verder aan je verhaal.

De cursus is 5 keer en de lessen zijn om de week.

Maximaal vijf deelnemers

Cursus Kort Verhaal  

Woensdagochtend van 10.00 - 12.00 uur 

Oktober 2024

Het korte verhaal is een prachtig genre in de literatuur. Wil jij leren hoe je een verhaal met een kop en een staart schrijft? Hoe goede dialogen tot stand komen? Hoe je krachtige personages en een spanningsboog creëert? Hoe je een verhaal schrijft dat de lezer vanaf de eerste regel in zijn greep houdt? Dan ben je in deze cursus precies op je plek.

In de les leer je werken met schrijftechnieken en bespreken we de voortgang van je verhaal. Thuis werk je de opdrachten uit en schrijf je verder aan je verhaal. 

 

In deze cursus van 8 lessen ontdek je hoe je inspiratie opdoet en maak je kennis met de belangrijkste schrijftechnieken die een goed verhaal nodig heeft.

 

Maximaal vijf deelnemers

De cursussen vullen elkaar goed aan. Beide geven

inzicht in de opbouw van een verhaalMaar ieder vanuit een heel eigen benaderingswijze en kwaliteit.

Schrijfatelier Een plek om te schrijven

Woensdagochtend van 10.00 - 12.00 uur 

16 oktober, 13 november en 11 december 2024

Het Schrijfatelier biedt een plek voor schrijvers die behoefte hebben aan stimulans en samen met anderen op een rustige plek willen schrijven. Ieder werkt voor zich aan een eigen verhaal of project. Feedback hoort ook tot de ochtend. Zowel gevorderde als beginnende schrijvers zijn welkom. Doel: elkaar stimuleren en inspireren. 

 

Extra: 1x per seizoen is er een gastdocent uit de praktijk die zijn/haar ervaringen op het gebied van schrijven komt delen.

 

1 x per maand op woensdagochtend

 

Maximaal 8 deelnemers. Start bij 5 deelnemers

In jou zit al een goede schrijver, maar het vraagt aandacht, 

concentratie en tijd om dit talent de ruimte te geven

In jou zit al een goede schrijver, maar het vraagt aandacht,

concentratie en tijd om dit talent de ruimte te geven

IMG_2224d.jpg

Iedere keer vind ik het weer heel verrassend als de opdracht mij in werelden doet komen die wel deels bekend zijn en toch ook weer niet. Mogen fantaseren, uitvergroten, je inleven in andermans gevoelens. Allemaal uitdagingen die twee uur voorbij doen vliegen.

Karen Joachim

Bij de cursus Kort Verhaal heb ik veel geleerd

over het proces van schrijven. Ik schrijf nu met

de lezer in gedachten. Door de positieve feedback van Helena Jansz heb ik de cursus als heel prettig ervaren.

Roely de Gorter

Tijdens de workshops van Helena doe ik fijne

ervaringen op met schrijven over verschillende

onderwerpen. Het levert me een paar uren

“vormgeven” op aan wat er in me leeft. Het is altijd weer een verrassing en zo kom ik ergens aan waar ik niet eerder geweest ben! 

Winy Kuijper Koning

Wat zeggen deelnemers:

Iedere keer vind ik het weer heel verrassend als de opdracht mij in werelden doet komen die wel  deels bekend zijn en toch ook weer niet. Mogen fantaseren, uitvergroten, je inleven in andermans gevoelens. Allemaal uitdagingen die twee uur voorbij doen vliegen. 

Karen Joachim

bottom of page